Sverige behöver tydliga besked om framtida regioner

Vi kan nu konstatera att strukturerna  för framtida regioner börjat formas. De framgångsrika exemplen Västra Götaland och Skåne är tydliga bevis på  att hela Sverige behöver och kommer att få  nya regionala strukturer.


Alla inser att det bästa för norra Sverige borde vara att bilda en ny regionkommun av de fyra nuvarande nordligaste landstingen.

Nu är detta inte möjligt eftersom Västernorrland och Jämtland nu har beslutat att bilda en gemensam regionkommun. Då är dags att vi som är kvar funderar på vad vi ska göra.
Hur säkrar vi norra Sveriges förutsättningar för att stärka  hälso- och sjukvård och regional utveckling? Allt det som är nödvändigt för att skapa förutsättningar för  utveckling och tillväxt och därmed för  välfärd för invånarna.


Riksdagens samtliga partier har sagt ja till en ny regional indelning av landet.

Det ger oss två alternativ. Det ena att vänta tills alla har bestämt sig för hur det ska bli och därmed vänta på att någon annan beslutar hur vi ska ha det.

Det andra är att vara proaktiv och ta vid med ett arbete att bilda en sammanhållen region av Norrbotten  och Västerbotten samt kommunerna från norra delen av Västernorrland. Valet är givet: det finns bara ett alternativ till överlevnad, utveckling och en hållbar framtid. Vi måste vara aktiva och ta initiativ!  Till samarbete och en gemensam strategi för hela regionens utveckling. 

Om alla goda politiska krafter verkar i den riktningen så är det möjligt att det också kommer att bli så. Jag är beredd att avsätta tid och kraft i det arbetet och välkomnar alla som vill vara med.

 

Kent Ögren
Landstingsråd (s)
Norrbotten
För kontakt: kent.ogren@nll.se

mobil 070 528 71 92.

 

Dela med andra:

  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-post

Aktuellt