Region Norrland kräver besked

[Pressinformation 2009-01-13] Nu har Norrstyrelsen ledsnat på regeringens oförmåga att fatta beslut i regionfrågan. I en skrivelse till regeringen begär Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet (utom Folkpartiet i Norrbotten), Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i de tre nordligaste länen besked.

Vi har gjort alla förberedelser som är möjliga och har ett program för det fortsatta arbetet med start för Region Norrland den 1 januari 2011.Vi är beredda. Nu fattas bara ett positivt besked från regeringen, sägs det i skrivelsen.

- Regeringen har tidigare lovat besked under hösten 2008. Den är över för länge sedan, åtminstone här i norr, säger Norrstyrelsens ordförande, landstingsrådet Kent Ögren. Och nu är väl hösten förbi till och med i kvarteren kring Rosenbad.

Under våren 2008 lämnade landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland in ansökningar till regeringen om att få bilda en gemensam regionkommun i princip enligt Ansvarskommitténs förslag. Besluten om ansökningar fattades med stora majoriteter i de tre fullmäktigeförsamlingarna. Arbetet med att förbereda den nya regionen pågår för fullt. Närmare 200 politiker från kommunerna och landstingen och från samtliga partier i deltar i olika arbetsgrupper. 

- Vi menar att de folkvalda i Region Norrland handlat på det sätt som är logiskt och riktigt mot bakgrund av läget i regionfrågan, säger Jan-Åke Björklund, Norrstyrelsens projektledare. Vår representativa demokrati har genom Norrstyrelsen tagit sitt ansvar. Nu återstår att regeringen möter upp med ett positivt besked.

Ytterligare upplysningar:

Kent Ögren, ordförande. Tel 070 528 71 92 
Jan-Åke Björklund, projektledare. Tel 070 750 67 77

Dela med andra:

  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-post

Aktuellt