Nu kan vi börja jobba framåt med regionfrågan

Dagens besked från Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet i Norrbotten att man är positiva till en gemensam regionkommun med Västerbotten välkomnas av Kent Ögren, landstingsstyrelsens ordförande. –

Nu kan vi börja jobba framåt och närma oss Västerbotten, säger Kent Ögren. Det är hög tid att börja diskutera frågan. Vill vi vara med och påverka hur den framtida länsstrukturen ska se ut efter 2015 måste vi agera nu.

Ögren hänvisar till den statliga utredningen som i december 2012 förväntas föreslå nya län. Mycket pekar på att Mats Sjöstrand, som leder utredningen, kommer att föreslå färre och större statliga län.

– Det är ett bra läge att komma vidare nu när Västernorrland och Jämtland satt ner foten. Vi kan inte vara passiva utan måste påverka och göra det bästa av läget nu säger Stefan Tornberg som är gruppledare för Centerpartiet.

– Blir Norrbotten och Västerbotten ett län är det också mest effektivt med en gemensam landstingsorganisation, säger Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson.

Runt om i Sverige pågår intensiva diskussioner och förhandlingar om bildandet av nya regioner. Landstingen i Västernorrland och Jämtland har beslutat om att sträva efter att gå samman i en gemensam regionkommun.

Jens Sundström, gruppledare för Folkpartiet, konstaterat att tiden är mogen nu. Örnsköldsvik och Sollefteå har uttryckt intresse av att höra till en sådan regionkommun och bör välkomnas i det arbetet.

– Mycket av det beslutsmaterial som krävs finns redan tack vare det omfattande förarbetet som gjorts inom ramen för Norrstyrelsen, konstaterar Kent Ögren.

 

Dela med andra:

  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-post

Aktuellt